Ta den enkla vägen och spara 1 watt. Smartare än att producera 1 watt!

Har du kanske funderat eller redan köpt en elbil men har inte tecknat dig för grön-energi i vägguttaget? Du är inte ensam. Det är ett vanligt misstag både företag och privatpersoner gör när de börjar tänka på hur de ska spara på energi och kostnader.

De flesta av oss kan med små medel göra mer för att spara energi hemma eller på företaget.

Att minska sin elförbrukning kan ge stora fördelar med en relativt liten insats. Enkla justeringar i vardagen kan minska både din elkostnad och din klimatpåverkan utan att därmed tumma på komforten.

När det sätts upp solceller som ska producera el till lysrör som är gamla, halogen-spotlights och glödlampor. Då är det inte ovanligt att det blir ett plus minus noll spel eller ännu värre en ”förlustaffär”.

Börja i rätt ända

Om du i stället börjar i rätt ände med att skaffa en belysning som är energisnål så behöver du inte satsa på en stor solcellsanläggning. Lägg mycket hellre en eventuell överkapacitet på solcellsanläggning på väl valda energifrämjande åtgärder.

Som exempel kostar, lite beroende på kvalité, 1kW solcellsanläggning 20 000 kr. För den summan får du en mängd åtgärder fixade i hemmet som även kan innefatta rotavdrag för en elektrikers arbetskostnad.

2 andra exempel:

  • 20 halogen-spotlights i hemmet á 48 Watt som är tända under 1 timme har förbrukat 1 kW.
  • Har du 12 gamla lysrörsarmaturer á 2 styck X 36 Watt som är på under 1 timme så har du också förbrukat 1 kW.

Vintertid – tiden när elpriset är som högst

Det paradoxa är att när elpriset är som högst, under vintertid, så producerar solcellerna som minst för din installation.

5 enkla energispartips för att spara på energin vid belysning

  1. Byt glödlampor till LED istället. En led-lampa har 30-40 gånger längre livstid än en glödlampa och använder endast ungefär en femtedel så mycket energi.
  2. Det kan vara en smart investering att installera en dimmer. Det spar energi samtidigt som det ger en mysig stämning i rummet så här vintertid.
  3. Kanske det enklaste tipset av alla. Släck alltid lamporna när du lämnar ett rum. Är det svårt att komma ihåg så installera ljussensorer, timer eller rörelsevakter.
  4. För utomhusbelysning är det väldigt smart att installera en skymningssensor som släcker lamporna vid dagsljus men tänder belysning vid mörker och när någon kommer i lampans närhet.
  5. I exempelvis förråd eller källare kan faktiskt lysrör vara det optimala valet. Lysrörsarmatur har en lång livslängd och finns med olika färgåtergivning.

Slutsats

Börja i rätt ända. Spara pengar på belysningen och investera besparingen på kraftkällan

FACEBOOK

+