Sätt din energibesparing i nytt ljus

Energibesparing är ett vanligt förekommande ord idag och du kan enkelt spara pengar genom att välja rätt belysning. Det svåra är bara att förstå vad alla beteckningar står för, så vi har gjort en liten summering så du slipper leta informationen på flera olika ställen. Du minns säkert att traditionella glödlampor lätt gick sönder och när de var trasiga kunde man tyst höra resterna av glödtråden rassla runt i glasklotet när man skakade på det, som alltid hade antalet watt tryckt i toppen av glaskupan. Och vi har alla fått med oss ett antal glödlampor hem, som var trasiga redan när vi öppnade förpackningen – hur frustrerande och onödigt dyrt var inte det?

Idag finns ett fantastiskt alternativ som är både mer tåligt och långlivat. Det kallas i folkmun för LED.

LED står för Light Emitting Diode och består av små högintensiva lysdioder istället för en glödtråd.
Ljuset skapas på ett annorlunda sätt jämfört med de gamla glödlamporna vilket har gjort lampan både mer miljövänlig och prisvärd.
Man mäter också ljusflödet och styrkan på lampan i lumen istället för Watt. Enda nackdelen är att det är lite svårare att prata om exakta värden, som man alltid gjort med glödlampan.
Men för att översätta den gamla watt-skalan kan du använda följande tabell, för att få samma ljusbild:
  • 15 W motsvarar ungefär 90 lm
  • 25 W motsvarar ungefär 200 lm
  • 40 W motsvarar ungefär 450 lm
  • 60 W motsvarar ungefär 800 lm
  • 75 W motsvarar ungefär 1000 lm

Det du ska välja utefter är alltså effekten och känslan du ska skapa med belysningen.

Ska du sätta dekorations- och stämningsljus eller ska du ljussätta utrymmet för att skapa en bättre arbetsmiljö? För att skapa stämning kan lumen med fördel ligga runt 100, men för en god allmänbelysning ska du komma över 400 lumen.

Det bästa för helheten är att mixa allmänbelysningen med riktade spotar och några dekorationslampor.

LED-belysning förbrukar så lite som 10% energi av vad traditionella lampor gör.

LED alstrar mycket mindre värme, vilket gör att lamporna håller mycket längre samtidigt som de passar fint i små, trånga utrymmen utan att det blir farligt och kan vara tända längre utan att det kostar mer.
LED-belysning är mer stöttåligt och innehåller inte kvicksilver, så det är en mycket mer miljövänlig produkt att återvinna när dess livstid är slut.

Vill du skapa en klart lysande miljö, fixar tekniken att skapa ett starkt och kallt sken.

En ytterligare fördel med LED är också att du med samma lampa kan justera värmen på ljuset.

Med värme menar vi att ett varmt ljus är rödare och ett kallt ljus är blåare. I naturen har vi det kallaste ljuset mitt på dagen när solen lyser som starkast och när det är snö ute, för att ta ett fram ett lysande exempel för kalla ljusbilder.
Lumen som vi mäter LED-belysningen med, beskriver hur stort ljusflödet är – alltså om vi upplever ljuset starkt eller svagt.

Färgen på ljuset mäts istället i Kelvingrader.  Låga nivåer på Kelvinskalan är tex 1700, som motsvarar det varmt orange-röda ljuset från ett stearinljus. Höga nivåer på skalan motsvarar 3500-4500K, som kallas neutralvit ton, är lämpad för offentliga lokaler och kontor. 4500-6000K motsvarar dagsljuset och används sällan inomhus, men kan finnas i individuella spotar som bland annat belyser konst.

Så med all denna kunskap och teknik vi har idag kan vi smart justera både ljuset i våra hus, på våra kontor och på våra lager. Det innebär också att vi kan justera kostnaderna för vår belysning och pressa ner dem med upp till 90%, samtidigt som vi blir snällare mot miljön.

FACEBOOK

+