Har ni rätt belysning på fartyget?

Att god och pålitlig belysning är viktig på kontoret, i verkstaden eller där hemma, förvånar nog ingen. Är din arbetsplats däremot ett fartyg ute i arktiska havet, ja då är valet av belysning inte bara viktig den är fullkomligt livsavgörande. Ändå ger sig många båtar fortfarande ut på vattnet med otidsenlig och bristfällig belysning. 

Är det inte dags att välja ett kraftigare och tryggare alternativ?

Alla kommersiella fartyg, marinbåtar och övriga fartyg har enligt IMO (the International Maritime Organization) krav på att ha sökljusstrålkastare installerade ombord. Minst en strålkastare på både styr- och babord fordras, och de ska kunna styras både manuellt och från bryggan. 

Fartygets högeffektiva sökljus är avgörande för att undvika kollisioner till sjöss när sikten är dålig, exempelvis i mörker, dimma eller storm. Belysningen gör det möjligt att kunna se och undvika isflak eller isberg och andra faror, även vid ”Search and rescue”  kan det vara livsavgörande med rätt belysning.

Polar code searchlight ett säkrare alternativ

 

H Nordic El:s sökljus Polar code searchlight har utvecklats för att tåla de allra tuffaste klimaten. Med en IP grad på hela 68 och med marknadens mest högpresterande LED-lysdioder och en arbetstemperatur ned till minus 30 grader säkrar du att fartyget har stabil belysning och klarar att både leverera och stå emot när vågor, vind och väder slår till. 

Polar code searchlight

Lyser upp till 3 km


IMO har stadgat lagen om säkerhet till sjöss, kallad SOLAS (Safety Of Life At Sea).  
Under SOLAS finns en specifik kravlista för fartyg i vattnen kring polerna, kallad “polar Code”, som beskriver de krav som fartygen måste uppfylla, syftande till själva fartyget, utrustningen, fartygets eventuella inverkan på vattenmiljön och mycket mer, när kursen är satt norr eller söder om polcirklarna.

H Nordic el:s Polar code searchlight kastar en nästintill spikrak ljusstråle genom att projicera en kraftfull, högintensiv stråle av parallella ljusstrålar, och kan med sina 240 watt lysa upp till 3 (!) km, beroende på sikt och väderförhållande.

Polar code searchlight

“När våra båtar befinner sig i områden med is är de helt beroende av kraftig belysning för att kunna se isflak. Sökljusen från H Nordic har fått enbart positiva omdömen från besättningen“.

Varför LED-belysning?


När vågorna slår hårt mot skrovet kan Halogen eller Xenon lätt slås sönder. Det tvingar fartygen att hålla extra ”glödlampor” i lager ombord, vilket tar värdefull plats. IP graden i denna sortens lampor är dessutom sällan högre än 56, och som bekant är högre IP-siffra lika med högre skydd.

Så varför inte välja något som håller istället?

Eftersom Polar Code Searchlight drivs med LED får man mycket prestanda på liten yta. Sökljusen är mindre än andra konkurrenter (såsom Xenon eller halogen) på marknaden – en stor fördel under storm och blåst. Med LED sökljus får fartygen mindre underhåll med utbyte av glödlampor och städning av reflektor. 

LED-sökljusen kan fås med tre val av styrning: Manuellt på plats, Joystick eller fjärrkontroll.  

Vill du veta mer? Hör av dig till oss på INFO@HNORDIC.COM

FACEBOOK

+